Eerstejaarsstudenten ontwerpen database voor onderwijsdoeleinden

Eerstejaars studenten hebben voor het Nederlandse onderwijsnetwerk ICAB in het kader van het vak Webprogrammeren en databases een opslagplaats voor tentamenvragen ontwikkeld.

Op vrijdag 1 februari 2013 vonden de presentaties plaats van studenten bij het eerstejaarsvak in de Bachelor Informatica en Bachelor Kunstmatige intelligentie Webprogrammeren en databases van docent Rob Belleman. Bij dit vak hebben drie groepen studenten voor hun project aan een opdracht gewerkt die uit het onderwijs voortkwam: een database ontwerpen voor tentamenopgaven met het doel de docenten te ondersteunen om snel en efficiënt vragen samen te stellen voor studenten, zoals bijvoorbeeld oefenmateriaal voor werkcolleges of voor tentamens. Deze opdracht is gekomen uit het netwerk ICAB (Innovatiecentra Academisch Bètaonderwijs, www.icab.nl) uit het project Natuurkunde oefenstof. In dit project heeft de FNWI een trekkende rol – de projectleider is Marcel Vreeswijk, opleidingsdirecteur Natuur- en Sterrenkunde. Het is de bedoeling dat de tentamenopgaven in deze database in het ICAB netwerk worden uitgewisseld en ook de ervaringen over de vakdidactische aspecten zoals welke vragen goed werken bij het leren van een natuurkundebegrip.

In de vier weken tijd hebben alle drie groepen studenten een mooi resultaat opgeleverd en heeft elke groep iets bijzonders in zijn ontwerp gerealiseerd. Alle drie ontwerpen hebben veel aandacht besteed aan de veiligheid van gegevens in de database. Twee ontwerpen, Tentamenbank en Tentamensofa, hebben een ingebouwd  waarderingssysteem.

tentamensofa

Het ontwerp Tentamenlade ondersteunt LaTex volledig en leent zich zo uitstekend voor een vak waar wiskundige formules belangrijk zijn.

tentamenlade

In alle drie systemen kun je een tentamen in een “winkelwagentje” samenstellen en uitprinten. Het ontwerp Tentamenbank heeft de mogelijkheid om Word bestanden en multiple choice vragen te uploaden. Dit is interessant voor de vakken bij Levenswetenschappen bij de FNWI. Bij de presentaties was daarom ook Tanneke den Blaauwen aanwezig. Zij is op zoek is naar een dergelijk systeem voor haar vak.  Blackboard geeft net niet de mogelijkheden die zij nodig heeft voor het slim organiseren van haar grote verzameling van tentamenvragen. Dit kan misschien ook voor andere docenten uit haar vakgebied interessant zijn.

Het zal zeker niet bij deze presentaties eindigen. In de komende periode is ICAB aan de beurt  om een van de drie ontwerpen te kiezen al dan niet aangevuld door de pareltjes uit de twee andere ontwerpen.

groepsfoto

Het was mooi om te zien wat studenten in het eerste jaar in vier weken hebben bereikt bij het vak Webprogrammeren en databases en dat deze studenten hiermee innovatieve producten hebben gemaakt die het onderwijs gaan verbeteren.

Bijdrage van: Natasa Brouwer

One thought on “Eerstejaarsstudenten ontwerpen database voor onderwijsdoeleinden

  1. Pingback: Tentamenlade2.5 | ictofnwi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s