Learning Analytics project “COACH” toegekend

SURF (ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek) heeft aan ICTO-FNWI een project toegekend om Learning Analyitics in het onderwijs toe te passen. In dit project wordt een student dashboard COACH ontwikkeld voor de eerstejaarsstudenten Biologie en Biomedische wetenschappen bij een wiskunde onderdeel in de studie. De studenten zullen zo hun studiegedrag ten opzichte van hun medestudenten continu kunnen monitoren en feedback erop krijgen. Bovenal zal dit project kennis opleveren over het effect van het gebruik van een student dashboard op het leergedrag van studenten bij een vak en hiermee op het studiesucces bij het gevolgde vak.

De eerstejaarsstudenten Biologie en Biomedische wetenschappen krijgen wiskunde geïntegreerd bij een discipline vak. De verschillen tussen studenten in wiskundige vooropleiding en beheersingsniveau van wiskundige kennis en vaardigheden zijn groot. Studenten uit deze heterogene groep krijgen online lesmateriaal om zelfstandig en flexibel te kunnen werken, uitgaande van hun eigen niveau. Uit vooronderzoek is gebleken dat menig student te laat aan het studeren begint en te weinig of niet efficiënt oefent. In het SURF project COACH (Constructive Overview Aggregating Comparative Hits) dat begin juli 2013 van start gaat en een jaar zal lopen wordt een student dashboard ontwikkeld die studenten tijdens de cursus continu persoonlijke feedback zal geven over hun leergedrag in diverse leeromgevingen en hen motiveren om het leren te activeren. De data wordt geanalyseerd om te bepalen of de intensiteit van het gebruik van digitaal leer- en oefenmateriaal door het ter beschikking stellen van een overkoepelend dashboard COACH verandert. De studenten zouden zo tot meer actief studiegedrag kunnen komen en hierdoor tot een groter studiesucces.

De data over het gebruik van online wiskunde leer- en oefenmateriaal wordt continu verzameld in een learning record store. Een learning analytics cyclus is gepresenteerd op het schema.

LAcyclusHet project COACH met de subsidie van SURF van 10.000 euro wordt geleid door dr. André Heck (Korteweg- de Vries Instituut). Verder zijn van de FNWI bij dit project betrokken nog dr. Natasa Brouwer (ESC), Sander Latour en enkele informatiewetenschappen studenten die het COACH dashboard zullen ontwikkelen. Het project wordt technisch ondersteunt door Alan Berg van het UvA IC en twee e-learning startups, Perceptum (Khan Academie) en SOWISO, dragen bij door het beschikbaar stellen van hun data.

diag1Learning analytics is een van de speerpunten van de UvA en een van de kernthema’s die bij de FNWI deel uitmaken van een meerjarenplan over ICT en onderwijsinnovatie. Bij de UvA is in juni 2013 een stimulering regeling UvAInform van start gegaan om Learning Analytics bij de faculteiten te bevorderen. De UvA Focus groep Learning Analytics die recent is opgericht zal dit in goede banen leiden.

Bijdrage: Natasa Brouwer en Sander Latour

One thought on “Learning Analytics project “COACH” toegekend

  1. Pingback: UvA coach kick-off | SOWISO Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s