LASI-Amsterdam was een groot succes

Afgelopen 4 en 5 juli heeft het Learning Analytics Summer Institute plaats gevonden op het Science Park. Aanwezig waren zo’n vijftig docenten, studenten, onderzoekers, beleidsmakers en leveranciers die twee dagen lang met elkaar over belangrijke thema’s binnen de Learning Analytics hebben gesproken. Er kwam onder andere aan bod hoe je Learning Analytics op zou moeten nemen in je lesontwerp, wie eigenlijk besluit wat er met onderwijsdata mag gebeuren en wat voor technieken je zou kunnen toepassen op onderwijsdata. Gedurende het evenement was er een open en constructieve sfeer waar er zowel optimisch als kritisch werd gekeken naar de ontwikkelingen op dit vlak.

Learning Analytics is een methodiek waar je data verzamelt van het onderwijsproces, dat vervolgens analyseerd en de resultaten gebruikt om de student of de onderwijsomgeving te verbeteren. Het is een gebied waar een groot aantal expertises bij elkaar moeten komen, niet in de laatste plaats die van data mining en onderwijskunde. Omdat het nog een relatief nieuw gebied is die kennis vaak niet overal goed beschikbaar en zijn de verschillende belanghebbenden soms nog los van elkaar bezig. Het Learning Analytics Summer Institute (LASI) was in het leven geroepen om de verschillende expertises en perspectieven bij elkaar aan tafel te zetten, zodat in de toekomst er gezamelijk stappen gezet kunnen worden. Dit was een initiatief van SoLAR en Stanford University en uiteindelijk hebben negen andere locaties over de hele wereld dat voorbeeld gevolgd en in dezelfde week hun versie van LASI georganiseerd. Het evenement op het Science Park, LASI-Amsterdam, behoorde samen met LASI-Stanford, LASI-Pretoria en LASI-HongKong tot de grotere evenementen.

LASI2
Foto: Jeroen Donkers (UM), dag 1

LASI3
Foto: Groupsdisussie, belangrijk onderdeel van LASI-Amsterdam

LASI4
Foto: Opening dag 2. De zaal is net zo vol als op de eerste dag.

Het resultaat van LASI-Amsterdam is in de eerste plaats een versterkte gemeenschap, er wordt naar mogelijkheden gezocht om een dergelijk contact minstens twee keer per jaar te herhalen. Daarnaast zijn de presentaties en sessie resultaten allemaal opgenomen en via de website beschikbaar, daar zijn ook de opdrachten en notities te vinden. Er zijn aan de hand van LASI-Amsterdam ook verscheidene blogposts geschreven, en er komen er nog meer aan. De meeste blogs zijn te vinden op de site van de special interest group voor Learning Analytics van SURF. Dergelijke resultaten zijn niet alleen van het Amsterdamse evenement te vinden, maar ook van de andere 9 locaties. De websites van die evenementen kunt u hier vinden.

Er wordt door zowel de participanten als de organisatie erg positief terug gekeken op het evenement en het lijkt er dan ook op dat het een aftrap is geweest voor nauwere samenwerking en uitwisseling, zowel nationaal als internationaal. Dat sluit ook aan bij het beleid van ICTO-FNWI en de UvA op dat gebied.

Links:

Bijdrage: Sander Latour (meer informatie: latour@uva.nl)

Foto’s: Natasa Brouwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s