Pre-master Information Studies nu regulier van start

Vanaf dit jaar biedt Graduate School of Informatics structureel een volledig online schakelprogramma van 5 modulen aan: Pre-master Information Studies. De ontwikkeling van de modules is mede mogelijk gemaakt door het UvA ICTOfonds project Online Schakelen. In het afgelopen jaar zijn tijdens het project Online schakelen 42 studenten uit verschillende landen ingestroomd naar de master.

Vele HBO studenten willen verder studeren op de universiteit en de Master Information Studies (MIS) is een aantrekkelijke keuze voor deze studenten. Deze master bestaat uit drie tracks met een eigen signatuur en studentpopulatie: Human Centered Multimedia (HCM), Business Information Studies (BIS) and Game Studies (GS). Door deficiënties kunnen HBO studenten en ook vele buitenlandse studenten die interesse voor deze opleiding hebben na hun bachelor niet direct instromen in deze master en moeten ze eerst een schakelprogramma afronden.
Hiervoor zijn nu vijf online pre-master modules ontwikkeld, twee voor de BIS track:
• Pre-master Data mining
• Pre-master Business studies
en twee voor de HCM track
• Pre-master ICT in organizations
• Pre-master Knowledge Web
De vijfde module Pre-master Academic skills is bedoeld voor alle drie tracks.

Oncover1twerp van modules
Ontwerpen van online modules en begeleiden van studenten op afstand vereisen specifieke kennis op het gebied van onderwijs met ICT. De betrokken docenten waren zeer ervaren docenten maar het volledig online onderwijs was een nieuw terrein. De ontwikkeling vond plaats in een team van docenten, student-assistenten en experts. De experts hebben aan het team op maat ondersteuning gegeven waardoor het ontwerpen van modules en professionaliseren tegelijkertijd plaats vonden (“on the job”).

De modules worden aangeboden in Blackboard en hebben allemaal een uniforme didactische aanpak van zelfstandig toetsgestuurd leren. Elke  module is onderverdeeld in 5 tot 7 “lessons”. Bij elke lesson worden de leerdoelen gecommuniceerd, is het onderwijsmateriaal te vinden en is aan het eind een kennistoets. De studenten moeten de kennistoets eerst goed maken voordat ze door mogen gaan naar de volgende lesson (sustained release). De studenten worden in elke online module begeleid door een moderator. Hij of zij motiveert en ondersteunt studenten bij het leren in de module. Elke week organiseert de moderator een online videoconferentie bijeenkomst (in WebEx).
Een voorbeeldsite waar van elke van de vijf modules één complete lesson uit te proberen is, is te vinden in Blackboard: Blackboard Pre-MIS. Om de site te bezoeken, gebruik: Pre-Masterinformationstudies / pre-MIS

Hieronder een rondleiding in de online programma bedoeld voor de komende studenten van de Pre-master

Ervaringen studenten
Op de video vertellen vier studenten die het Pre-master programma met succes hebben afgerond over hun ervaringen.

Begeleiders van de modules
De begeleiders van de modules zijn moderatoren. Dat zijn in principe studentassistenten (masterfase). Voor de moderatoren is op basis van de ervaringen van het project Online schakelen in 2013 in samenwerking tussen ICTO-FNWI en Centrum voor Nascholing Amsterdam (CNA) een online cursus voor moderatoren ontwikkeld: “Supervising students in distance learning”. Ook deze cursus draait in Blackboard. De eerste aflevering van deze praktisch gerichte cursus ging van start op 9 december 2013 en de moderatoren van de Pre-master modules die in december 2013 van start zijn gegaan konden er direct van profiteren. Het is de bedoeling dat vanaf februari 2014 deze cursus voor online moderatoren breed wordt aangeboden door CNA en hiermee ook regelmatig aan de nieuwe moderatoren van de Pre-master Information Studies. De deelnemers van de cursus krijgen van CNA een certificaat van deelname.

In september 2013 zijn 42 studenten die de Pre-master modules in het kader van het project Online schakelen met succes hebben afgerond ingestroomd in de Master Information Studies.

Contact persoon voor Pre-master Information Studies: Andrea Haker

Bijdrage: Natasa Brouwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s